Dit robuuste ras is sinds 1998 populair geworden in Nederland. De eerste Tinkers of ook wel Irish Cobs genoemd zijn in die periode vanuit Ierland en Engeland naar ons land geïmporteerd. Inmiddels kent ons land vele fokkers die zich hebben toegelegd op de kwaliteit en verbetering van dit bijzondere paard. Populair vanwege de imposante en veelkleurige verschijning en het rustige karakter waardoor een rol als familie- en veelal recreatiepaard prima voor ze is weggelegd.

Oorsprong

De Tinker vindt zijn oorsprong in Ierland en Engeland als het paard van rondtrekkende zigeunerfamilies. De naam Tinker komt van het Ierse woord ‘tinceard’ (tinsmid), het beroep van de zogeheten Irish Travellars (zigeuners). In andere landen wordt de Tinker ook wel Gypsy Horse, Gypsy Vanner Horse of Irish Tinker genoemd. Hoewel de Tinker steeds minder gebruikt wordt om de rijdende zigeunerwoning te trekken is het ras nog steeds een trots bezit van veel zigeunerfamilies en bepalen zij grotendeels de fokkerij.

Kenmerken

Tinkers worden tegenwoordig onderverdeeld in een aantal categorieën vanuit de stamboekreglementen. Op hoofdlijnen is dat de volgende beschrijving: De Irish Cob is compact en krachtig, stevig gebouwd wat betreft bespiering en botten, maar toch geschikt als een veelzijdig te gebruiken paard. De Irish Cob is evenredig geproportioneerd, staat rechtop en vierkant en heeft een imposante uitstraling. Veelal hebben ze een bonte aftekening en flinke manen en sokken. Qua afmeting zie je ze vanaf 1.54 tot maximaal 1.70m. Daarboven gaan ze meer richting drumhorse of shire.

Onze tinkers

Sinds 1999 hebben een divers aantal tinkers hun thuis (gehad) op Stal De Hooghe Waerd. Alle tinkers die we in ons hart mochten sluiten, kwamen nooit zonder reden op ons pad. Sommige werden zo populair bij leasers of lessers dat ze werden overgenomen, andere bleken meer geschikt voor fok dan voor het werk, anderen kwamen voor gedrag- of correctie werk tijdelijk op stal en weer anderen kwamen als jaarling en gingen als volwassen paard naar een nieuw thuis. Van toen tot nu passeerden er zo’n 13 prachtige tinkers ons pad, 2 wonen er hier nog. Allemaal even uniek.

Copyright © De Hooghe Waerd - Webdevelopment by WebWisely
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!